adopteren-van-een-kat

10 tips voor het adopteren van een kat of kitten

Op zoek naar informatie voor het adopteren van een kat of kitten? Het is een mooie stap om wanneer je een poes aan wilt schaffen ook aan het dierenasiel of een dierenplaatsing site te denken. Een kat adopteren is een hele stap, maar met deze 10 tips voor het adopteren van een kat of kitten helpen we je alvast een stap dichterbij je nieuwe, pluizige huisgenoot!

Adopteren van een kat

Denk goed na over de aanschaf van een kat. Het adopteren van een kat is een heel proces en het is zonde als op termijn blijkt dat jullie geen match zijn, je eigenlijk geen tijd hebt of de kat om een andere reden (denk aan een allergie) WEER op zoek moet naar een nieuw huisje. Met onderstaande 10 tips voor het adopteren van een kat helpen we je op weg!

Bepaal of je tijd genoeg hebt

Hoe ziet jouw huishouden er nu uit? Werk je fulltime en heb je een druk sociaal leven, waarbij je veel en lang van huis bent? Dan moet je je even achter de oren krabben of een kat adopteren wel een goed idee is. Een kat verdient een goede verzorgingsroutine én de nodige aandacht, een aai over de bol en speeltijd.

Breng in kaart wat voor karakter bij jullie huishouden past

Het grote voordeel van een kat adopteren is dat deze vaak al wat ouder (en kitten-af is). Na een paar maanden valt er al meer over een karaktertje te zeggen (al kan dit natuurlijk altijd veranderen) en kun je beter bepalen of de karakter van een kat een match is met jouw huishouden. Ga bijvoorbeeld na of het een gezelschapsdier is of wat langer alleen kan zijn, of het met andere katten en honden kan of dat het (kleine) kinderen gewend is.

Bepaal wat voor kat je wilt

Wat voor kat wil je adopteren? Ga je voor een kitten of een volwassen kat? Een kater of een poes? Een kitten is super schattig, maar een oudere kat is vaak zijn streken al wat meer afgeleerd. Bovendien vraagt een kitten een andere mate van aandacht dan een volwassen kat. Naast leeftijd, ras en looks is het ook belangrijk om mee te nemen of een binnen- of buitenkat welkom is bij jullie. Kan de kat niet naar buiten? Dan is het problematisch om een buitenkat te adopteren. Ga dan op zoek naar een binnenkat of kitten die nog niet gewend is om naar buiten te gaan.

Ga op zoek naar een betrouwbaar adoptieadres

Bepaal via welk platform je een kat wilt zoeken. Bij het adopteren van een kat denk je al gauw aan het dierenasiel, maar je hebt nog meer opties. Denk aan stichtingen of dierenplaatsing sites. Vaak kun je online al meer vinden over de katten die een baasje zoeken, maar neem vooral ook contact op om meer te weten te komen over de katten en hun achtergronden. Kijk bijvoorbeeld eens op Ik zoek baas van de Dierenbescherming!

kat adopteren

Ga uitgebreid kennismaken

Heb je een kat gevonden? Tijd om (uitgebreid) kennis te maken! Vraag of je langs kunt komen om te kijken of je een match met de kat bent. Klikt het? Hij zal misschien niet meteen op je af komen, maar je krijgt wel een beter beeld en gevoel bij het huidige huisje. Stel ook absoluut de nodige vragen aan de huidige eigenaren.

Vragen die je bij het adopteren van een kat kunt stellen:

  • Waarom is deze kat op zoek naar een nieuw baasje?
  • Waar heeft de kat eerst gewoond? Wat was de gezinssituatie?
  • Wat is het karakter van de kat?
  • Is de kat gewend aan kinderen?
  • Is de kat gewend aan andere huisdieren?
  • Kan de kat lang alleen zijn?
  • Komt de kat buiten?
  • Hoe is de gezondheid van de kat?
  • Is de poes gesteriliseerd of de kat gecastreerd?
  • Heeft de kat inentingen gehad?
  • Is er een gezondheidspaspoort van de kat aanwezig?
  • Bij welke dierenarts zat de kat eerst? Wanneer is hij voor het laatst geweest?

Haal alle benodigdheden voor het adopteren van een kat in huis

Heb je een leuke match gevonden? Tijd om alle benodigdheden voor je kat in huis te halen! Waar je aan kunt denken? De basisuitzet van een kat bestaat uit een:

  • Kattenbak + grind (of een andere vulling)
  • Etensbakje
  • Drinkbankje of waterfontein
  • Speeltjes
  • Kattenvoer
  • Vlooienkam
  • Ontvlooiing- en ontwormingsproducten

Download binnenkort onze checklist maar ontdek voor nu alvast meer informatie deze tips: kitten of kat aanschaffen

Maak je huis katvriendelijk

Adoptiekat gevonden? Yes! Tijd om naast de uitzet bij elkaar te verzamelen ook het huis katvriendelijk te maken. Zorg dat je alles van de benodigdheden in huis hebt, een veilig plekje hebt waar de kat kan slapen hebt gecreëerd. Ook fijn is een punt waar hij of zij op de uitkijk kan zitten. Denk een kast of een hoge krabpaal.

Laat je adoptiekat checken door je dierenarts

Adopteer je een kat uit het dierenasiel? Dan is hij al gecontroleerd door de dierenarts, maar vraag dit zeker even na. Haal je een adoptiekat in huis via een dierenplaatsing site? Het is altijd aan te raden om een dierenarts te regelen, zodat je bij spoed meteen weet waar je naar toe kan, maar ook om een check te doen zodra jij je nieuwe dierenvriend in huis hebt gehaald. Je kunt er maar zeker van zijn dat er niks aan de hand is én er meteen voor zorgen dat-ie z’n inentingen weer heeft gehad!

Kat adopteren? Heb geduld met je nieuwe huisgenoot!

Je kunt je misschien wel voorstellen wat voor een enorme overgang het is om van huis naar huis te verhuizen. Heb geduld met je adoptiekat. Hij zal eerst misschien wat afwachtend zijn (kat uit de boom kijken doet zijn eer aan ;-)) Laat hem rustig wennen aan je huis en geef hem aandacht waar nodig. Een aai over de bol, ga samen spelen en laat hem nog niet te veel en lang alleen.

Hoe lang moet je buitenkatten binnen laten bij een verhuizing? Buitenkatten kun je bij voorkeur 4 tot 6 weken binnenhouden, voordat je ze naar buiten laat. Zo weet je zeker dat de kat zich thuis voelt en jouw huis als zijn thuis beschouwt.

Vertoont de kat na verloop van tijd afwijkend gedrag? Laat het zeker even checken door de dierenarts of een kattengedragstherapeut!

In dit artikel hebben we onze tips verzameld op basis van onze eigen ervaringen. Deze tips helpen je op weg om een weloverwogen keuze te maken. Wij zijn team #adoptdontshop, maar doe vooraf altijd goed research als je een kat adopteren gaat.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.