interactief-kattenspeelgoed

10 beste interactieve kattenspeeltjes op een rij!

Op zoek naar leuk bewegend speelgoed voor je kat? Katten vinden het leuk om uitgedaagd te worden. Zeker binnenkatten kunnen dit op zijn tijd goed gebruiken. Voorkom dat je favo vachtvriend zich gaat vervelen of lui wordt en laat hem van flink wat speelplezier genieten met deze leuke, bewegende speeltjes. De redactie van Katten en Kittens ging voor je op zoek en selecteerde 10 beste interactieve kattenspeeltjes voor dit artikel! Onze katten zijn fan!

De beste interactieve kattenspeeltjes

Je wilt slimme kattenspeeltjes voor je favoriete vachtvriend scoren, maar welke kies je? We delen een paar favorieten van de katten van de redactie met je! (Meer lezen over waarom interactieve kattenspeeltjes zo goed voor je kat zijn, welke soorten er precies zijn en hoe je geschikt speelgoed kiest? Lees het onder de top 10!)

Top 10 interactieve kattenspeeltjes

Wat zijn interactieve kattenspeeltjes?

Interactieve kattenspeeltjes zijn er in alle vormen en maten. Het belangrijkste verschil tussen interactieve en reguliere kattenspeeltjes is dat het beweegt of iets doet waardoor de kat zelf direct interactie ermee heeft, zonder dat jij een balletje hoeft te rollen of met een kattenhengel hoeft te slepen. Elke kat is anders en vindt het ene speeltje net wat leuker dan de ander. Over het algemeen zie je dat katten zelf bewegende kattenspeeltjes in ieder geval erg interessant vinden, omdat het een beweging nabootst van een prooi of hen uitdaagt zelf in beweging te komen.

Interactieve kattenspeeltjes zijn bijvoorbeeld:

 • Bewegende knuffel
 • Automatische muis
 • Automatisch laserlampje
 • Interactieve kattenhengel
 • Bestuurbaar speeltje

Waarom is interactief speelgoed goed voor je kat?

Naast dat het leuk entertainment is, is het ook nog eens hartstikke goed voor je kat om te spelen. Een kat blijft namelijk een dier met een jachtinstinct en op deze manier prikkel je hem of haar om daar iets mee te doen (zonder dat je meubels uit verveling gesloopt worden). Interactieve kattenspeeltjes zorgen dat je kat mentaal en fysiek geprikkeld wordt. Plus, een beetje beweging kan bij de gemiddelde huiskat geen kwaad! Ook kunnen sommige varianten het net wat uitdagender maken om aan hun eten te komen. Het is al met al een goed middel om aan de fysieke en mentale gezondheid van je kat te werken en een goed item op de lijst met katten benodigdheden.

spelende kat beste interactieve kattenspeeltjes

Welke soorten interactief kattenspeelgoed zijn er?

Hierboven lieten we al doorschemeren dat er een breed assortiment aan slimme kattenspeeltjes is. Kies je aankoop vooral uit op waar je kat behoefte naar heeft! Grofweg kun je deze onderverdelen onder:

 • Voerbak speelgoed: voerbak speelgoed voor de kat maakt het net wat uitdagender om zijn kattenbrokjes te verorberen. Schrokt jouw kat de kattenbrokken direct naar binnen zodra je zijn bakje hebt gevuld? Dan kan dit een goede tip zijn om hem iets meer uitdaging te bieden om bij zijn brokjes te komen!
 • Kattenspeeltjes voor snacks: onze katten zijn dol op snacks, maar ze mogen er ook wat voor doen. Kattenspeeltjes voor snacks zorgen ervoor dat je de snack kan verstoppen en de kat er eerst iets voor moet doen om erbij te komen. Denk aan het verschuiven van een schuifje of omrollen van een bal.
 • Speelgoed dat beweging stimuleert: speelgoed dat beweging stimuleert is erg goed voor katten die veel energie hebben, wat aan de zware kant zijn of niet veel buiten komen. Het stimuleert beweging doordat de kat er achteraan wil rennen.
 • Speelgoed dat mentaal uitdaagt: merk je dat je kat zich wat verveelt? Door verveling kan bijvoorbeeld spelagressie ontstaan. Een speelse manier van uiting dat je kat wel wat extra aandacht en mentale uitdaging kan gebruiken!

Tips voor interactieve kattenspeeltjes kopen

Waar moet je nou op letten als je interactieve kattenspeeltjes gaat kopen? We zetten onze tips voor je op een rij.

 1. Kijk waar jouw kat behoefte aan heeft. Is hij lui en moet hij meer beweging krijgen? Moet hij mentaal uitgedaagd worden? Of kan het wat ondersteuning gebruiken met eten?
 2. Heeft het kattenspeelgoed batterijen nodig of is het oplaadbaar? Interactieve kattenspeeltjes hebben een bron van energie nodig. Sommige werken dan ook op batterijen, terwijl de andere via een USB-poort moet worden opgeladen.
 3. Materiaal en type speelgoed. De ene kat is de andere niet. De één is gek op stoffen knuffeldiertjes, terwijl de andere wild wordt van een laser. Stem je keuze voor een interactief exemplaar af op waar je kat normaal gesproken goed op reageert. Iedereen blij!
 4. Geluid. Schrikt jouw kat snel van geluiden? Veel interactief speelgoed maakt iets van geluid, check de specificaties en de reviews hoe luid degene is die jij op het oog hebt om te voorkomen dat je kat er bang weg van loopt!
 5. Kwaliteit. Gezien interactieve kattenspeelgoed net wat duurder is dan reguliere exemplaren wil je natuurlijk wel dat ze lang meegaan. Is jouw kat groot? Kies dan niet een te fragiel exemplaar. Lees ook altijd de reviews even door om te zien hoe het andere katten bevalt.

Heb jij nog tips of DE tip voor een leuk slim kattenspeeltje? Laat het achter in een reactie hieronder!

Bekijk ook onze andere musthaves voor katten:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.