drinkfontein-kat

Drinkfontein kat: waarom en welke kies je?

Drinkfontein kat, is het een musthave of een item voor een luxepoes? Een kat moet toegang hebben tot water, maar waarin wint de fontein het van de ouderwetse bakjes met water? En kies je voor een plastic, keramiek of een RVS exemplaar? Onze poezen hebben al een aantal maanden toegang tot de fontein, dus in dit artikel zoomen we in op het antwoord op deze vraag en delen we onze favorieten (of, nou, namens de katten van de redactie) met je!

Waarom kiezen voor een drinkfontein voor je kat?

Twijfel je nog of een drinkfontein iets voor je kat is? En wat het voordeel is ten aanzien van een gewoon bakje water op de grond? Hieronder delen we meer voordelen van de katten fontein met je.

Een katten fontein zorgt er in ieder geval voor dat je water drinken een stuk aantrekkelijker maakt voor de kat. Veel katten vinden stromend water fijn en natuurlijker dan stilstaand water in een bakje. En laat het voor de gezondheid van de kat nou net erg belangrijk zijn dat hij goed drinkt.

Waarom is het belangrijk dat een kat goed drinkt?

Voor mens en dier is het belangrijk om voldoende vocht op een dag binnen te krijgen. Ons lichaam heeft het nodig. De kat is een dier waarvan de verre voorouders natuurlijk geen toegang hadden tot een bakje water of brokjes. Zij gingen op jacht om te overleven en kregen door het eten van hun prooi, bijvoorbeeld een muis, direct extra vocht binnen, omdat deze voor een groot deel uit water bestaat. Bovendien leefden de verre voorouders van onze favo vachtvrienden in de woestijn en hadden mede door hun dieet niet veel water nodig.

De kat van nu staat er wel anders voor. Ze hebben toegang tot een buffet van brokjes, eventueel zachtvoer en water. De buitenkat zal hier en daar door zijn jachtinstinct de jacht inzetten op een prooi, maar daar blijft het bij. Zeker voor een binnenkat, die niet buiten uit een vijver of plasje kan drinken, is het belangrijk om vers water aan te bieden.

Favorieten waterfonteinen voor katten van de redactie

Toivo drinkfontein katten

Toivo drinkfontein

Met extra filters en handige borsteltjes om hem goed schoon te kunnen houden.

PetKit drinkfontein

Stijlvolle, zwarte drinkfontein (beschikbaar in verschillende kleuren) met filter.

RVS drinkfontein voor katten

Drinkfontein met RVS en handig venster om het waterpeil te zien.

Drinkfontein kat kopen

Zoals je hierboven al een beetje kunt zien, zijn er heel wat verschillende soorten drinkfonteinen op de markt. Je kunt online makkelijk een vergelijking doen en het exemplaar vinden die aan jouw eisen voldoet. Over het algemeen bestaat de fontein uit de volgende elementen:

  • Een waterreservoir: de bak die je vult met water. Gemiddeld is de inhoud tussen de 1 en 5 liter, zodat het water goed door kan stromen.
  • Een pomp: een waterpomp werkt met een kleine pomp. Doordat je hem elektrisch aansluit kan deze het water laten circuleren en krijgt het water zuurstof.
  • Een filter: in de fontein zit een vervangbare filter. Deze heeft als functie om het water te filteren en onzuiverheden eruit te halen. De filters vervang je om de 15-30 dagen om de kwaliteit van het water goed te houden.
  • Een stekker: om de pomp van de fontein werkend te krijgen heb je stroom/een stopcontact in de buurt nodig. Er zijn ook waterfonteinen zonder stroom. Lees hieronder de voor- en nadelen hiervan.

Voordelen van een katten fontein met water

  • Het stromende water van de waterfontein maakt het aantrekkelijk, leuk en fris voor de kat om water binnen te krijgen.
  • Je verleidt de kat om meer te drinken op een dag.
  • Water blijft langer fris in de waterfontein voor je kat, waardoor jij niet dagelijks meer hoeft te verversen. Wij vullen hem soms 1-2x per week bij met een glas water en maken hem 1x per week helemaal schoon.
  • Je draagt bij aan een goede gezondheid. Doordat de kat vaker drinkt, verminder je de kans op blaas- en nierproblemen.

Welke soorten katten waterfonteinen zijn er?

Zoals je hierboven al een beetje kan zien, zijn er verschillende soorten katten fonteinen. Het verschil zit hem in het ontwerp, maar vooral nog in het materiaal.

Keramische katten fontein

Een katten fontein van keramiek is heel hygiënisch en goed schoon te houden, hij heeft geen filter en geeft ook niet gauw een (plastic) bijsmaak. Wel is deze fontein weer wat meer breekbaar en prijziger.

Plastic/kunststof katten waterfontein

In het betaalbare segment vind je veel fonteinen van kunststof/plastic. De prijs is aangenamer en hij is redelijk schoon te houden. Een nadeel is dat sommige kunststof fonteinen een plastic smaakje aan het water kunnen geven.

RVS katten drinkfontein

RVS is het meest hygiënisch en goed schoon te houden. Je vindt dit materiaal vaak in combinatie met een plastic buitenkant met daar op een RVS schaal.

Katten fontein zonder stroom

Ook zijn er enkele waterfonteinen zonder stroom te vinden op de markt. Deze werken op batterijen. Een voordeel is dat je de fontein overal in huis kunt plaatsen, zonder gebonden te zijn aan een stopcontact. Ook is deze variant handig voor huisdieren die geneigd zijn te knagen op kabels. Anderzijds zijn deze net wat minder vaak te vinden op de markt, simpelweg omdat de werking net wat minder is. De stroom is minder krachtig voor het rondpompen van het water en ook gaan de batterijen redelijk snel leeg.

Filter kattenfontein

In een waterfontein voor je kat zit een filter die ervoor zorgt dat het water langer vers blijft. Wanneer moet je de filter van de katten fontein vervangen? Het is belangrijk om deze filter regelmatig te vervangen, zodat je het water niet vervuild. Als vuistregel kun je aanhouden om deze om de 15 tot 30 dagen te verwijderen en een nieuwe erin te plaatsen. Bij aankoop van sommige fonteinen krijg je direct 2-3 filters meegeleverd en ook je kunt ze hier bij Bol.com bovendien los bij bestellen. Handig!

Hoe vaak moet je de drinkfontein voor een kat schoonmaken?

Hoewel je door het stromende water en filter niet meer dagelijks de bakjes hoeft uit te wassen en vullen, is het wel belangrijk om dit bij tijds te doen om het een stukje hygiënischer te maken. Zet voor jezelf een reminder in je telefoon of op je kalender om hem om de 15-30 dagen zeker even leeg te vullen, eventuele kalksporen te verwijderen en weer te vullen met vers water. Wij vullen de fontein bovendien tussendoor met af en toe een glas water. De meeste fonteinen geven het aan wanneer het water laag staat of je hoort het aan het geluid van het kabbelende water.

Tip: bekijk ook onze andere katten musthaves!

Heb jij een waterfontein voor je kat?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.