bekende-katten-mythes

Feit of fabel? 7 bekende katten mythes

Mythes, fabels en andere misverstanden. Er bestaan er nogal een hoop foute veronderstellingen over onze favoriete huisdieren! Heeft een kat echt 9 levens? Komt hij op zijn pootjes terecht? En kan je als zwangere vrouw je huisdier maar beter niet knuffelen? Wij bevestigen en ontkrachtigen 7 bekende katten mythes voor je hieronder!

Katten hebben 9 levens

Was het maar zo’n feest! Katten hebben net als ons één leven, maar weten zich soms wel op hun sterke overlevingsinstinct uit benarde situaties te ontsnappen (wat deze katten mythe vroeger veelal voedde). Dit in combinatie met de mythe van zonnegod Atum-Ra die een katten verschijning aan kon nemen en deel uitmaakte van de negen krachtige goden van het oude Egypte, hebben deze mooie mythe in het leven gebracht.

Katten komen altijd op hun pootjes terecht

Het is een mooi gezegde he: “een kat komt altijd op zijn pootjes terecht”. Helaas is niets minder waar. Ook katten kunnen hard en goed vallen. Hoewel ze vaak randjes van balkons of schuttingen vrijwillig op willen zoeken, kunnen ze er wel degelijk goed vanaf vallen. Pijnlijke katten mythe, maar gelukkig hebben katten wel erg goede reflexen over het algemeen en kunnen ze het lichaam draaien in de lucht.

katten-mythes

Zwarte katten brengen ongeluk

Veel mensen geloven net als in vrijdag de 13e ook in het ongeluk van een zwarte kat, wanneer je deze tegenkomt. Zonde, want daardoor blijven zwarte katten vaker in dierenasiel of opvang over en zie je wanneer mensen katten adopteren willen, minder snel voor een zwarte kat kiezen.De reden waarom mensen dit bijgeloof hebben, komt waarschijnlijk doordat de zwarte kat voorkomt in de Keltische mythologie en geassocieerd wordt met heksen.

Katen haten water

De stereotype kat haat water. Maar net als met mensen, kun je katten niet over één kam scheren en zijn er ook katten bij die water wel kunnen waarderen. En.. veel ook niet! Voornamelijk raskatten (Bengalen, Maine Coons en Savannahs) hebben van nature juist wel een aantrekkingskracht tot water!

Katten kun je niet trainen

Katten staan bekend als eigenwijs en eigenzinnig, waardoor veel mensen verwachten ze amper te kunnen trainen. Op het zindelijk maken op de kattenbak na, dan. Maar niets is minder waar; net als honden en andere huisdieren kun je katten trainen. Als je het maar op de juiste manier doet. Katten leren het beste als je ze positief benadert en met de nodige motivatie. Dan kun je ze leren zitten, liggen, omrollen, apporteren en luisteren naar hun kattennaam!

Als een kat kwispelt, is hij blij

Omdat een kwispelende hond wordt geassocieerd met blijdschap wordt deze reactie vaak verkeerd geïnterpreteerd bij katten. Als een kat veel zijn staart beweegt is hij.. vaak niet bepaald blij, maar juist geïrriteerd (en kan je hem dus maar beter even met rust laten).

Zwangere vrouwen moeten katten mijden

Een van de katten mythes die gelukkig (!) niet waar is, is dat zwangere vrouwen katten beter kunnen mijden. Er wordt soms nogal eens gedacht dat katten de Toxoplasmose kunnen overdragen op zwangere vrouwen. De kans is groter dat je het oploopt van vlees dat je eet. Eén ding waar je wel mee moet oppassen is de kattenbak. Het kan namelijk zijn dat de ziekte in de uitwerpselen van je kat of kitten zet. Wees dus voorzichtig met het uitscheppen en schoonmaken van de kattenbak. Goede reden om je partner in te schakelen! 😉 Toch zelf doen? Zorg voor goede bescherming in de vorm van handschoentjes en doe een goede handenwas sessie nadien.

Wist jij dat deze bekende katten mythes niet of juist wel waar waren? En weet jij nog een goede mythe, feit of fabel? Laat het hieronder weten of praat op Facebook mee! 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.