aanschaf van kat of kitten

Kitten of kat aanschaffen of adopteren? Ontdek hier alles wat jij moet weten voordat je een kat aan gaat schaffen. Een poes of kat in huis is onwijs gezellig (hallo, wij begrijpen het als geen ander dat je overweegt op een huisdier te nemen)! Toch is het goed dat je op deze pagina bent beland. Dat betekent dat je al goed op weg bent met je research. Vind hieronder onze tips en beweegredenen om wel of niet voor een kat te kiezen.

Kitten of kat aanschaffen: hier moet je aan denken!

De kat is één van de meest populaire huisdieren van Nederland. Veel huishoudens kiezen voor de gezelligheid van een poes binnen hun gezin. Katten zijn relatief makkelijk in de omgang en eisen qua verzorging veel minder aandacht dan bijvoorbeeld een hond. Toch moet je een kat als huisdier niet onderschatten. Het kost tijd, geld en aandacht om een kat in huis te halen en te onderhouden. Bovendien is de ene kat de andere niet.

Kat aanschaffen: deze punten moet je meenemen in je overweging

Heb je nog nooit een kat gehad, dan is het erg goed om je in te lezen(zoals je nu doet!) en om je een zo realistisch mogelijke voorstelling te maken van wat het inhoudt om een kat in huis te hebben. Dit om een teleurstelling te voorkomen. Punten die je mee moet nemen in je overweging:

 • Waarom wil je een kat? Als goed gezelschap? Neem de persoonlijkheid van de kat dan als uitgangspunt mee in je keuze. Niet elke kat houdt van aaien en knuffelen, terwijl de ander een grote knuffelkont is.
 • Heb je tijd voor een kat? Hoewel een kat heel zelfstandig is, heeft het natuurlijk wel de nodige verzorging nodig. Dagelijks eten geven, de kattenbak uitscheppen (dagelijks bij een binnenkat/wekelijks bij een buitenkat), borstelen, controleren op vlooien en teken, nagels knippen, vlooien, ontwormen en tot slot natuurlijk het spelen en aandacht geven aan je kat.
 • Heb je tijd voor een kitten? Een kitten is natuurlijk super schattig, maar heb jij tijd om een kitten verder te socialiseren en op te voeden? Het is niet alleen maar spelen! Heb je hier weinig ervaring mee of hard gezegd geen zin in? Denk zeker ook aan wat oudere (asiel)katten!
 • Heb je de ruimte voor een poes? Kan de kat bij jou naar buiten of wordt het een binnenkat? Kies bij de laatste optie voor een kat die gewend is binnen te zijn of voor een kitten, maar beoordeel wel kritisch of je genoeg ruimte kan bieden. Over het algemeen wil een kat
 • Heb je geld voor een kat? Voor elk huisdier geldt dat het onwijs gezellig is, maar ook geld kost. Naast de wekelijkse kosten voor voer en kattenbakvulling, komen er ook kosten bij voor het ontvlooien, ontwormen en de dierenarts. Kijk kritisch naar je financiële middelen en reserveer een buffer voor een (onverwacht) bezoekje aan de dierenarts.
 • Ben je bereid vrijheid in te leveren voor een kat? Een kat is niet alleen leuk voor coronatijd nu je veel thuis bent. Een poes leeft heel wat jaren en daarin moet je bereid zijn om vrijheid in te leveren. Als je een weekend weg of lang op vakantie wilt, moet je oppas regelen.
 • Wat voor kat spreekt je aan? Een kitten, huis-tuin-en-keuken poes of een echte raskat? Doe goed research naar wat voor kat jou aanspreekt qua uiterlijk, maar bovenal qua innerlijk! Past het karakter bij jouw huishouden?
 • Is het een betrouwbaar adres? Ben je vanuit de overweging fase overgestapt op de zoektocht naar je nieuwe huisdier? Hoe schattig je marktplaats advertenties ook vindt, doe altijd goed research. Vraag via via of iemand een nestje weet, bezoek het dierenasiel of zoek betrouwbare fokkers met goede recensies. Voorkom dat je bij broodfokkers terecht komt die aan de lopende band nestjes hebben. Zo zielig voor de kat en slecht voor het nageslacht..
kat aanschaffen of adopteren
Kat adopteren of kopen?

Kat kopen of kat adopteren?

Een erg betrouwbaar adres om je kat vandaan te halen, is het dierenasiel. Een kat adopteren is erg dankbaar, want je geeft een zwervertje een mooi thuis en tweede kans op een warm nest.

Kat kopen of kat adopteren? 5 belangrijke stappen voor de aanschaf van een kat of kitten

 1. Doe heel goed research

 2. Ga op zoek naar een asiel of nestje

  Bedenk of je een kitten of een al wat oudere kat wilt en of je er één uit het asiel of via via gaat adopteren of op zoek gaat naar een nestje. Zie ook een Kat kopen of kat adopteren hieronder voor onze tips!

 3. Verzamel je katten benodigdheden

  Zorg dat je alle spullen in huis hebt die je kat of kitten nodig gaat hebben. Check ook onze katten uitzetlijst om niks te missen!

 4. Verzin een leuke naam

  Een van de leukste stappen: verzin een naam voor je nieuwe huisgenoot! Tip: bekijk ook onze kattennamen database om inspiratie op te doen voor te gekke poezennamen!

 5. Bedenk of je er echt aan toe bent

  Wil je een kat? Gezellig! Bedenk allereerst wel realistisch of je eraan toe bent en of je de kosten van een huisdier kunt betalen. Stel jezelf kritisch de vraag of een kat past bij je gezinssituatie, financiële middelen en dagelijkse ritme.