Ontdek de beste kattenbak voor jouw huisdier
Wat is de beste kattenbak? Op de lijst met katten benodigdheden kan dit item niet ontbreken. Ontdek de beste automatische en zelfreinigende, grote en design kattenbakken voor je favoriete huisdier.
Welke soorten kattenbakken zijn er?
Er zijn verschillende soorten bakken verkrijgbaar. Zoek er één die voldoet aan jouw verwachtingen m.b.t. schoonmaken, geurmanagement en bepaalde functionaliteiten.
Je kunt kattenbakken op verschillende manieren categoriseren: je hebt open en gesloten bakken, wat handig kan zijn voor katten die daar behoefte tot hebben. Ook zijn er elektrische kattenbakken die de uitwerpselen zelf scheiden en de bak reinigen, waardoor je een minder arbeidsintensieve schoonmaakroutine hebt of normale kattenbakken waarbij je zelf dagelijks de uitwerpselen schept.
Hierna delen we eigenschappen die je in je overweging mee kunt nemen om de juiste beslissing te nemen voor een bak.
Bekijk op type kattenbakken:
Bekijk op specifieke eigenschappen:
Bekijk op prijs:
Ontdek de beste kattenbak: lees onze reviews!
Litter Robot 4
Revolutionaire automatische kattenbak ontworpen om het leven van jou en je kat een stuk makkelijker en hygiënischer te maken.Ideaal voor drukke huishoudens waarbij je natuurlijk niet wilt dat je kat iets tekort komt. Niet voor niets wordt de geavanceerde automatische kattenbak met 5 sterren bekroond door vele kopers.
Petkit Pura Max
De Petkit Pura Max is meer dan een luxe kattenbak. De zelfreinigende kattenbak neemt een groot deel van het schoonmaakproces uit handen en zorgt dankzij de geavanceerde sensoren en reinigingsprogramma voor een schone, frisse leefomgeving voor kat en kattenbaas.
Zedar K900
De Zedar K900 neemt de dagelijkse schoonmaaklast van de kattenbak uit handen en blijft tot 15 dagen schepvrij, waarna hij eenvoudig te reinigen is. Functionaliteiten zoals het kinderslot en gratis app met inzichten over gebruik en gewicht zorgen voor fijne extra’s.
Trixie zelfreinigende kattenbak
De Trixie zelfreinigende kattenbak reinigt automatisch de bak na elk bezoek van je kat. De katten wc neemt een hop schoonmaakwerk uit handen en is geschikt voor meerdere katten.
Mooie design kattenbakken
Dat een kattenbak niet lelijk hoeft te zijn, bewijzen deze prachtige exemplaren! Deze merken snappen dat je het uiterst praktische doel van de bak kunt verenigen met een prachtig design en mooie kleuren. Daarmee misstaat dit item absoluut niet in je interieur.
Rotho Mypet
kattenbak
Rotho maakt simpele, normale kattenbakken in eenvoudig mooie designs. Verkrijgbaar in kleuren als beige, antraciet, zwart, wit, blauw en groen, waardoor er voor elk interieur een passende bak te vinden is.
Eigenschappen:
Magnetisch luikje, gemaakt van 100% gerecycled materiaal, koolstoffilter, inclusief schepje.
Zedar automatische kattenbak
De prachtige ronde vormen van de Zedar automatische kattenbak geeft de bak een moderne uitstraling. Het ronde touchscreen zorgt bovendien voor makkelijke bediening en connectie met de app op je telefoon.
Eigenschappen:
Reinig automatisch na bezoek van de kat, verwijderd zelf bacteriën en nare geurtjes, inclusief app, stil in gebruik,
Automatische kattenbakken
Een kattenbak die zelf de uitwerpselen afvoert naar een aparte lade, waardoor jij niet elke dag hoeft uit te scheppen? Een exemplaar die met geavanceerde schoonmaakprogramma’s de bak vrij houdt van nare geurtjes? In een app o.a. bijhouden hoe vaak je kat zijn/haar behoefte doet en hoe het met de bak staat? Klinkt ideaal toch?! De automatische kattenbak maakt een flinke opmars. De investering betaalt zich volgens vele enthousiaste kattenbazen dubbel en dwars terug.
Litter Robot 4
Deze stijlvolle zwarte automatische kattenbak is prachtig om te zien en eenvoudig in gebruik. Hij detecteert zelf wanneer de kat de bak weer verlaat en start dan het door jou ingestelde schoonmaakproces.
Eigenschappen:
Zelfreinigend, geavanceerde schoonmaakprogramma’s, volg gezondheid in speciale app,
Tip: Lees onze Litter Robot 4 review!
Zedar automatische kattenbak
De prachtige ronde vormen van de Zedar automatische kattenbak geeft de bak een moderne uitstraling. Het ronde touchscreen zorgt bovendien voor makkelijke bediening en connectie met de app op je telefoon.
Eigenschappen:
Reinig automatisch na bezoek van de kat, verwijderd zelf bacteriën en nare geurtjes, inclusief app, stil in gebruik,
Kattenbak voor grote katten
Voor grote katten is het wel zo fijn om alsnog de ruimte te hebben om de behoefte te doen. Gelukkig zijn er een hoop – zowel normale als zelfreinigende – kattenbakken voor grote katten verkrijgbaar waarin ze alle ruimte hebben om hun kont te keren om in alle rust en met alle ruimte hun behoefte te doen.
Peewee Ecodome kattenbak
Deze XXL kattenbak is geschikt voor grote katten. Het grote formaat van de Ecodome zorgt ervoor dat ze alle ruimte hebben en de onderbak scheidt uitwerpselen zodat de kat droge pootjes behoudt. Deze duurzame gesloten kattenbak zorgt voor privacy en houdt dankzij hun eigen kattenbakvulling gemaakt van zaagsel van de Zweedse fijnspar geurtjes in de bak.
Eigenschappen:
Normale kattenbak, betaalbaar, speciale onderbak die uitwerpselen opvangt.
PetPalsPlus slimme kattenbak
De stijlvolle PetPalsPlus biedt grote katten, van grote katers tot Noorse boskatten de ruimte om hun behoefte te doen. De afgesloten bak is voorzien van slimme functies waarmee geurtjes bestreden worden en lucht gezuiverd blijft.
Eigenschappen:
Ingebouwde geurbestrijding, stijlvol design, luchtzuiverend, extra ruim design
Wat zijn handige kattenbak accessoires?
Met de juiste kattenbak accessoires maak je het onderhoud een stuk makkelijker voor jezelf en de omgeving fijn en schoon voor je huisdier! Welke kattenbak accessoires zijn handig om aan te schaffen? Denk bijvoorbeeld aan een kattenbak mat, schepje, speciale kattenbak zakken en kattenbakvulling.
Kattenbak mat
Een kattenbak mat is een speciale uitloopmat voor de poes. Het maakt de omgeving en de rest van je huis des te hygiënischer, gezien kattenbakkorrels en ander vuil achter blijft in de mat.
Deze mooie beige kattenbakmat is super praktisch en past in een beige interieur. De gaatjes zorgen ervoor dat overtollig kattenbakgrit van de pootjes van je kat wordt opgevangen en bewaard op één makkelijk schoon te maken plek.
Hoe kies je de beste kattenbak?
Op het gebied van kattenbakken heb je een ruime keuze. De beste kattenbak heeft een goede prijs/kwaliteit verhouding, maar moet ook voldoen aan jouw wensen en die van je kat. Hoe maak je de juiste keuze? We delen 8 tips voor jouw koopkeuze.
Beste kattenbak kopen: 8 tips die je gaan helpen
In het kort de 8 tips die je gaan helpen bij je koopkeuze. Hieronder lichten we ze aan je toe!
- Formaat van de bak
- Toegankelijkheid & privacy
- Soort kattenbakvulling dat geschikt is voor de bak
- Type reinigingssysteem
- Normaal, zelfreinigend of automatisch?
- Mate van geurcontrole
- Geluidsniveau
- Onderhoud en schoonmaaklast
1. Formaat van de bak
Kattenbakken zijn er in verschillende formaten. Kies een grootte die past bij het formaat van jouw kat. Een Noorse boskat wordt bijvoorbeeld een stuk groter dan een reguliere huis-tuin-en-keuken-kat. Om te zorgen dat je kat hem met plezier gebruikt, is het formaat van de bak een belangrijke overweging in je koopkeuze. Geef je kat alle ruimte die hij nodig heeft.
2. Toegankelijkheid en privacy
Naast het formaat is het ook belangrijk om te kijken naar de toegankelijkheid en privacy. Voor kittens of oude katten is een lage instap fijn. Voor jonge katten is bovendien de optie voor een open bak ook te overwegen. Iets oudere katten kunnen juist de privacy van een gesloten bak waarderen.
3. Kattenbakvulling
In sommige kattenbakken maakt het niet uit welke vulling je kiest, andere vragen juist een speciaal soort voor optimaal gebruik. Klontvormende, silica of juist duurzame houtsnippers. De eerste kan fijn zijn met uitscheppen, terwijl duurzaamheid bij sommige kattenbazen juist hoog op het lijstje staat.
4. Type reinigingssysteem
Kijk naar het reinigingssysteem en wat de functionaliteiten van de bak doen om geurtjes te bestrijden, hoe vaak en welke onderdelen je moet schoonmaken, etc.
5. Normaal, zelfreinigend of automatisch?
Normale kattenbakken moet je zelf – het liefst dagelijks – uitscheppen. Dit vergt wat extra onderhoud, maar is wel zo fijn om zo min mogelijk uitwerpselen in de bak te behouden voor het volgende bezoek van je kat. Daarnaast zijn er ook zelfreinigende kattenbakken die dankzij een zeef in de bak al de ergste klonten en uitwerpselen in een aparte bak afvoeren als de kat zijn behoefte begraaft. Daarnaast zijn er automatische kattenbakken. Deze verwerken zelf automatisch de uitwerpselen.
Veelgestelde vragen
Vragen over het gebruik van de kattenbak? We beantwoorden hieronder veelgestelde vragen!
Welke kattenbak stinkt niet?
Veel kattenbazen vragen zich af: welke kattenbak stinkt niet? Overmatige geur van de bak is een van de grootste irritaties in huis. Om dat te voorkomen is de beste kattenbak in combinatie met een goede schoonmaakroutine (door jou zelf of geautomatiseerd) en regelmatig verversen van de kattenbakvulling.
Tip: lees ook ons artikel met 7 tips voor een geurloze kattenbak!
Hoe vaak moet je de kattenbak verschonen?
Voor de hygiëne van kat en omgeving is het verstandig regelmatig de kattenbak te verschonen. Het ligt aan het type kattenbak dat je hebt hoe vaak die moet gebeuren. Over het algemeen wordt aanbevolen om de kattenbak dagelijks schoon te maken. Dat wil zeggen om elke dag de klonten en ontlasting uit te scheppen. Vervang daarnaast wekelijks de volledige inhoud van de kattenbak om nare geurtjes te voorkomen. Elektrische of automatische kattenbakken kunnen langer mee, doordat zij na elke beurt automatisch de uitwerpselen scheiden.
Wat is een zelfreinigende kattenbak?
Een zelfreinigende kattenbak is een bak die de uitwerpselen van de kat automatisch scheidt in een aparte bak. Er zijn verschillende types die elk zo met hun eigen functionaliteiten een bepaalde mate van het schoonmaakproces uit handen neemt. Dankzij geavanceerde sensoren, geurcontrolemechanismes en schoonmaakprogramma’s blijft dit type kattenbak extra schoon en geniet je kattenbak elke poep- of plasbeurt van een schone bak. Sommige kattenbakken hoef je pas na 15 dagen te legen, wat dagelijks onderhoud behoorlijk vermindert waardoor er meer tijd overblijft voor knuffels met je favoriete huisdier!
Wanneer gaan kittens op een kattenbak?
Ook kittens moeten natuurlijk leren de kattenbak te gebruiken. Vaak starten zij op een open bak met lage instap, zodat de kleine diertjes makkelijk naar binnen kunnen stappen. Doorgaans zijn zij zo’n 4 weken oud wanneer moederkat ze het begint te leren. Katten houden van een schone omgeving en willen dit ook overdragen op hun kittens.
Hoeveel kattenbakken voor 2 katten?
Heb jij 2 katten in huis? Bij meerdere katten wordt geadviseerd meerdere kattenbakken te hebben. 2 katten, 2 kattenbakken dus. Sommige katten kunnen de voorkeur hebben of ontwikkelen voor hun eigen kattenbak, terwijl anderen deze mogelijk delen. Door de optie voor meerdere kattenbakken aan te bieden, minimaliseer je concurrentie en verminder je stress bij je katten (en voorkom je ongelukjes in huis)!
Waar kattenbak plaatsen?
Het is belangrijk om de locatie voor je kattenbak in huis goed te overwegen. Een rustige, toegankelijke locatie waar niet teveel drukte en lawaai is, is aan te bevelen voor een rustig toiletbezoek voor je kat. Zorg er bovendien voor dat de bak niet in de buurt van eet- of drinkbakken staat.
Hoe heten de korreltjes die in een kattenbak gebruikt worden?
Hoe heten de korreltjes in een kattenbak? Deze korreltjes of houtsnippers wordt ook wel kattenbakvulling genoemd. Er zijn verschillende soorten kattenbakvulling beschikbaar, waaronder klontvormende vulling, silicaatkorrels en natuurlijke materialen zoals houtkorrels en maiskorrels. Kies een type vulling dat past bij de behoeften van jou en je kat en regelmatig vervangen om een frisse kattenbakomgeving te behouden! Een goede kattenbakvulling klontert de urine goed samen en voorkomt overmatige geurtjes.