Ontdek de beste kattenbakvulling
Wat is de beste kattenbakvulling voor jouw kattenbak? Op de lijst met katten benodigdheden kan dit item niet ontbreken, maar welke verschillende soorten zijn er? En waar kan je het beste op letten wanneer je grit, houtkorrels of een ander soort kattenbakvulling koopt als je een normale of juist automatische kattenbak hebt? Welke kattenbakvulling stinkt niet?
Lees hier meer over de soorten in deze categorieën en kies de beste kattenbakvulling voor jouw kat!
Welke soorten kattenbakvulling zijn er?
Kattenbakgrit, houtkorrels, silica, klontvormend, niet klontvormend, met geur, zonder geur, biologisch. Als het om kattenbakvulling gaat, heb je als kattenbaas gelukkig een hoop keuzes. De ene kat is de ander namelijk niet. Voeding en uitwerpselen verschillen, daarnaast heeft elke kat zo zijn eigen wens wat hij/zij fijn vindt aan zijn/haar pootjes. De ene soort houdt kattenbakvulling netjes in de bak, terwijl de ander juist beter is in geuren absorberen of makkelijk te uit te scheppen is.
Benieuwd wat de beste kattenbakvulling is? We delen hierna meer informatie met je over welke soorten er zijn, wat hun voordelen en nadelen zijn en hoe je de beste soort voor jouw kat vindt!
Durf uit te testen wat voor jouw kat en huishouden werkt.
Bekijk op type kattenbakvulling:
- Kattenbakgrit
- Houtkorrels
- Silica
- Bentoniet
Bekijk op eigenschap:
Bekijk op materiaalsoort:
Review: ontdek de beste kattenbakvulling!
Zoals je hierboven in het lijstje kunt zien zijn er heel wat soorten kattenbakvulling. Kende jij ze allemaal al? We zullen ze in dit kattenbakvulling review artikel verder bespreken en de voor- en nadelen per soort aan je uitleggen. Gelukkig hoef je geen krant meer in de bak te plaatsen en zijn er heel wat geavanceerde soorten die met name de geur van de uitwerpselen maskeert en schoonmaken een stukje makkelijker maakt.
Soorten kattenbakvulling
Welke soorten kattenbakvulling zijn er? Je kunt het in twee grote categorieën onderverdelen: kattengrit gemaakt van minerale stoffen of kattenbakvulling gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. We zetten de opties – inclusief voor- en nadelen – voor je op een rij.
Kattengrit
Kattengrit of kattenbakgrit is de populairste keuze kattenbakvulling voor kattenbazen. Hoewel andere soorten aan een opmars bezig zijn, blijft deze categorie uitermate populair. Kattengrit is gemaakte van minerale vulling, zoals bentoniet, sepioliet, attapulgiet, gasbeton of silicagel. Er zijn verschillende soorten kattengrit die elk zo hun eigen voordelen en nadelen kennen.
Over het algemeen geldt voor kattengrit in tegenstelling tot kattenbakvulling van hernieuwbare grondstoffen dat het een minder duurzame keuze is, omdat grondstoffen worden gebruikt die opraken of er vervuiling gepaard gaat met de productie ervan. Bovendien kan dit type afval niet verbrandt worden en vergroot je de afvalberg ermee. Anderzijds zorgt dit type voor veel gebruiksgemak, maskeert het geurtjes en is het voordeliger.
Bentoniet
Bentoniet is een kleisoort en ken je waarschijnlijk als de meest traditionele soort kattengrit. Een van de grote voordelen van klei is dat het poreus is en wanneer het in contact komt met vocht (urine) aan elkaar gaat klonten en er grote klonten ontstaan die je makkelijk uit de kattenbak kunt scheppen of zeven.
Voordelen van bentoniet
- Goed in absorberen
- Klontvormend
- Makkelijk in onderhoud: schep dagelijks eenvoudig de klonten uit
- Zuinig in gebruik, 1x per week in zijn geheel vervangen
- Goedkope kattenbakvulling
Nadelen van bentoniet
- De korrels vind je sneller door je huis, gezien ze aan de pootjes van je kat kunnen blijven kleven. Met een kattenbak uitloopmat kan je dit voor een groot deel afvangen.
- Kan stoffig zijn.
- Niet biologisch afbreekbaar.
Silica kattenbakkorrels
Silica korrels zijn een mengeling van kwartszand met spuitwater en is een verbinding tussen silicum en zuurstof. Het meest kenmerkend aan deze kattenbakvulling is de vierkante basis, waardoor het goed is in vocht absorberen. De uitwerpselen moet je regelmatig uitscheppen, maar deze kattenbakkorrels zelf kunnen dankzij het absorberende vermogen tot wel 2-4 weken in de bak blijven.
Voordelen van silica korrels
- Goed in absorberen
- Heel zuinig in gebruik
- Bijna helemaal stofvrij, ideaal voor mensen die allergieën hebben
- Neutraliseert geurtjes dankzij absorberend vermogen
- Makkelijk schoon te houden; verwijder dagelijks de verkleurde korrels en eens per 2-4 weken de gehele inhoud van de bak
- Gewicht is vrij licht, wordt pas zwaarder met opgenomen urine, scheelt sjouwen!
Nadelen van silica kattenbakkorrels
- Per zak iets prijziger, maar gaat langer mee in gebruik
- Niet altijd klontvormend, bekijk dit goed per soort als je hier specifiek naar op zoek bent.
- Niet biologisch afbreekbaar.
Kattenvulling van hernieuwbare of biologisch afbreekbare stoffen
Vind je een duurzame keuze belangrijk? Dan kom je al gauw uit bij kattenbakvulling van hernieuwbare of biologisch afbreekbare stoffen, zoals houtpellets, papier, stro of maïsstengels. Dit type vulling is hernieuwbaar, gezien je ze opnieuw kunt planten en laten groeien. Bovendien is dit type te verbranden en komt het niet op de afvalstapel.
Houtkorrels en houtpellets
Houtkorrels bestaat uit geperste houtvezel en zaagsel. Het is nagenoeg stofvrij en erg absorberend, maskeert geurtjes én is goed voor het milieu. De voor- en nadelen op een rij!
Voordelen van houtpellets
- Zeer goed in absorberen
- Bijna helemaal stofvrij, ideaal voor mensen die allergieën hebben
- Neutraliseert geurtjes doordat er van nature een houtgeur aan zit
- Biologisch afbreekbaar
- Composteerbaar of kan in de GFT-container
- Snel drogend
- Blijft niet aan de pootjes zitten en vind je niet in grote getale terug in huis
Nadelen van houtpellets
- Niet klontvormend,
- Sneller de hele bak verschonen, tussentijds uitscheppen is intensiever.
Het verschil tussen klontvormende en absorberende kattenbakvulling
Niet alleen het materiaal, maar ook de eigenschappen ervan zijn een belangrijke overweging in je koopkeuze: veel kattenbakvulling is ofwel klontvormend ofwel absorberend. Wat is het verschil tussen klontvormende of absorberende kattenbakvulling? Wat zijn de voor- en nadelen? Een groot verschil zit in de werking en manier van omgaan met geurtjes en urine. We leggen het hieronder aan je uit!
Klontvormende kattenbakvulling
Klontvormende kattenbakgrit, ook wel klonterend grit genoemd, vormt stevige klonten wanneer het in aanraking komt met urine. Deze klonten kunnen gemakkelijk worden verwijderd, waardoor de rest van het grit schoon en droog blijft.
Voordelen van klontvormende kattenbakvulling:
- Eenvoudig schoon te maken: De klonten kun je dagelijks makkelijk uitscheppen, wat zorgt voor een hygiënische en geurloze kattenbak.
- Kostenbesparend: Hoewel de initiële kosten hoger kunnen zijn, hoeft het grit minder vaak volledig te worden vervangen. Op de lange termijn kan je daar goed op besparen.
- Geurcontrole: Door de klonten te verwijderen, blijven geurtjes beter onder controle.
Hygiëne: Het verwijderen van klonten zorgt voor een hygiënischer omgeving voor de kat.
Nadelen klontvormende kattenbakvulling:
- Prijs: Klontvormend grit is vaak duurder dan absorberend grit.
- Gewicht: Dit type grit kan zwaar zijn. Dat wordt iets meer sjouwen!
- Stof: Hoewel er stofvrije opties beschikbaar zijn, kunnen sommige klontvormende gritten nog steeds stof produceren. Dat kan minder fijn zijn voor huisgenoten die allergisch zijn.
Absorberende kattenbakvulling
Absorberende kattenbakgrit is ontworpen om urine snel te absorberen. Dit doen de korrels zelf zonder aan elkaar te klonten. De absorberende kattenkorrels bevat materialen die vocht opnemen en verspreiden. Daardoor is de geur van katten urine minder merkbaar.
Voordelen van absorberende kattenbakvulling:
- Absorberend vermogen: Absorberende grit neemt urine snel op, waardoor de kattenbak droog blijft.
- Mate van controle over geur: De meeste absorberende gritten bevatten geurabsorberende middelen om nare geurtjes te verminderen.
- Prijs: Vaak goedkoper dan klontvormende varianten.
Nadelen van absorberende kattenbakvulling:
- Frequent verschonen: De gehele inhoud van de kattenbak moet regelmatig worden vervangen, wat tijdrovend en intensiever kan zijn. Het grit gaat minder lang mee.
Hygiëne: Het kan moeilijker zijn om uitwerpselen en natte plekken volledig te verwijderen, wat kan leiden tot een minder hygiënische kattenbak. - Stof: Sommige absorberende gritten kunnen meer stof produceren. Dat kan vervelend zijn voor zowel katten als eigenaren.
Kattenbakvulling met geur of zonder
Naast het absorberende of klontvormig vermogen van kattenbakvulling, is de geur een tweede belangrijke factor waarom je aankoop succesvol of een misser zal zijn. Sommige soorten kattenbakvulling hebben van zichzelf (houtsnippers) of toegevoegd een geur. Die geuren verschillen, van babypoeder tot lavendel, lente of zomerse geuren. Deze toegevoegde geuren kunnen nare kattenbakgeuren bestrijden. Anderzijds kan je deze geur ook in huis ruiken, sommige katteneigenaren ervaren dit als overmatige geur. Liever niets ruiken van de kattenbak? Ga dan voor een goede geurloze, klontvormige of absorberende variant!
Krijg je van geurloze kattenbakvulling sneller een stinkende kattenbak?
Nee, dit hoeft dus niet zoveel uit te maken. Het ligt er uiteraard aan voor welk product en welke producent je kiest, maar vaak bestaat geurloze kattenbakvulling uit onschadelijke additionele stoffen, zoals silica, koolstof of zeoliet. Deze stoffen hebben het kenmerkende karakter om onaangename geurtjes op te nemen en vast te houden.
Wat is de beste kattenbakvulling?
De beste kattenbakvulling is gemaakt van fijne materialen die een goed absorberend en/of klontvormend vermogen hebben. Daarnaast is het belangrijk dat de vulling die je kiest past bij jouw type kattenbak, de wensen van je kat en de criteria die je zelf stelt aan de vulling voor bijvoorbeeld geurtjes, of extra stof een probleem is, het budget dat je ervoor hebt en de wensen die je hebt met betrekking tot biologische afbreekbaarheid van het product.
Lees ook: wat is de beste kattenbakvulling voor automatische kattenbakken?
Veelgestelde vragen
Vragen over kattenbakvulling? We beantwoorden hieronder veelgestelde vragen!
Hoe heten de korreltjes die in een kattenbak gebruikt worden?
De korreltjes die in een kattenbak gebruikt worden noem je kattenbakvulling. Er zijn verschillende soorten vulling. Veel katten eigenaren gebruiken kattengrit (op basis van kleisoorten), silica of houtkorrels.
Tip: lees ook ons artikel met 7 tips voor een geurloze kattenbak!
Hoeveel grind in de kattenbak?
Vul de kattenbak ruim met het kattengrind. De kat moet genoeg plek hebben om zijn behoefte te doen en de uitwerpselen te begraven. Wanneer hij/zij goed kan graven, scheelt dat ook weer in geurtjes! Vul na het uitscheppen van de bak de bak weer tot een fijn niveau aan met korrels.
Welke kattenbakvulling mag in gft-bak?
Enkel biologisch afbreekbare kattenbakvulling mag in de GFT-bak. De andere kattenbakvulling gooi je weg in je grijze afvalbak of vuilniszak in de ondergrondse afvalcontainer.
Welke kattenbakvulling stinkt het minst?
Ga voor een goede klontvormende korrel. Deze absorbeert en verpakt de geurtjes in een grote klont. Bovendien is de grote klont makkelijk te verwijderen uit de bak. Door dit regelmatig te doen, voorkom je nare geurtjes in huis. Wel zo fijn voor je kat – die een heel goed reukvermogen heeft en geurtjes net zo vervelend vindt als jij – en jezelf.
Wat is beter, kattengrit of houtkorrels?
In de praktijk zien we dat alle twee de soorten een uitstekende werking hebben. Een groot verschil om mee te nemen in je overweging is of je voor biologisch afbreekbare variant wilt gaan of het gemak van klontvormig/absorberend grit juist belangrijk vindt.
Hoe heten de korreltjes die in een kattenbak gebruikt worden?
Hoe heten de korreltjes in een kattenbak? Deze korreltjes of houtsnippers wordt ook wel kattenbakvulling genoemd. Er zijn verschillende soorten kattenbakvulling beschikbaar, waaronder klontvormende vulling, silicaatkorrels en natuurlijke materialen zoals houtkorrels en maiskorrels. Kies een type vulling dat past bij de behoeften van jou en je kat en regelmatig vervangen om een frisse kattenbakomgeving te behouden! Een goede kattenbakvulling klontert de urine goed samen en voorkomt overmatige geurtjes.
Wat zit er in kattenbakvulling?
Wat er in kattenbakvulling zit, is afhankelijk van de type vulling die je kiest.
Hoe kun je besparen op kattenbakvulling?
Kattenbakvulling is naast voeding een van de belangrijkste terugkomende kosten voor je kat. Gelukkig zijn er veel manieren om te besparen op deze uitgave.
- Profiteer van kattenbakvulling kortingsacties. Regelmatig hebben winkels als Bol.com of Zooplus acties op verschillende merken kattenbakvulling.
- Bestel grote verpakkingen; per liter bespaar je zo vaak een hoop.
- Koop in bulk in. Er zit geen verstrijkingsdatum op dit product. In bulk betaal je minder per product.