kitten-laten-wennen

Kitten laten wennen aan een nieuwe omgeving

Ga je binnenkort je kat ophalen en wil je je kitten laten wennen een nieuwe omgeving? Check deze tips voor deze leuke, maar ook spannende eerste tijd samen met je nieuwe huisdier! De eerste dagen zijn intensief en de kitten vraagt veel aandacht. Met deze tips laat jij je nieuwe kitten wennen aan zijn nieuwe huis en andere huisgenoten (zoals andere katten en kinderen)!

Hoe kan je een kitten laten wennen aan een nieuwe omgeving?

Het zijn intensieve eerste dagen voor je huisgenoot. Een kitten laten wennen kost tijd. Reserveer de eerste dagen lekker voor de kitten, zodat je hem de tijd en aandacht kan geven om te wennen aan zijn nieuwe huisje. Helemaal als hij de overstap maakt van een druk nestje en huishouden naar een stiller huis zonder andere huisdieren, is het fijn als het de eerste tijd aandacht van zijn baasje kan krijgen. Tijd en aandacht zijn belangrijke onderdelen van het wenproces. Hieronder vind je praktische tips vanaf het moment dat je je nieuwe kitten gaat ophalen.

kitten gewend aan nieuw huis

Tips voor als je je kitten ophalen gaat

Vanaf het moment dat je de kitten op gaat halen, start er een intensieve periode voor de kat. De jonge poes of kater wordt plotseling weggehaald uit zijn vertrouwde omgeving en ziet zijn moeder, broertjes en zusjes niet meer (of als je de kat adopteren gaat, zijn mede bewoners). Hoe ouder hij is, hoe meer hij daar aan toe zal zijn. Zorg dat je bij het ophalen een reismandje met een kussentje en een speeltje mee hebt met een bekende geur voor de kitten. Het speeltje kun je bijvoorbeeld vooraf al bij het nestje leggen, zodat de geur erin kan trekken!

Het eerste moment thuis

Onder het mom: een grote indruk kun je maar één keer maken, kun je het eerste moment met zorg organiseren. Laat je kitten rustig het huis kamer voor kamer verkennen. Zet hem bijvoorbeeld allereerst in de woonkamer neer. Zet het deurtje van de reismand in de buurt van de kattenbak en etensbakjes open en laat de kitten zelf uit de mand komen. Laat de kitten eerst op eigen pootjes zijn nieuwe huisje verkennen. Vaak gaan ze er zelf al op uit.

Kitten laten wennen aan de kattenbak

Heeft de kitten zijn ronde gedaan? Zet hem op zijn kattenbak, zodat hij weet waar deze staat. Als de kitten zindelijk is, is er een grote kans dat hij zal begrijpen dat hij daar zijn behoefte moet doen. Gedurende de dag kan je hem na een eet- of drinkmoment nog eens extra op de bak zetten om de hint te droppen.

Tip: vraag bij het huishouden/asiel/opvang waar de kitten vandaan komt na aan wat voor kattenvoer en kattenbakvulling de kitten gewend is. Sommige katten zijn nou eenmaal erg specifiek op hun producten en dan is het aan te raden in ieder geval voor de eerste periode voor dezelfde producten te kiezen.

Kitten laten wennen aan andere katten of huisdieren

Wil je je kitten laten wennen aan andere katten of huisdieren? Geef hem eerst de ruimte om het huis (of een deel ervan) rustig te leren kennen en forceer niet te snel ontmoetingen. Andere huisdieren zullen maar wat snel doorhebben dat er een nieuwe geur en kitten gearriveerd is. Bouw de ontmoetingen met andere poezen en huisgenoten rustig op en zet waar nodig de dieren apart. Onze tips voor het laten wennen van katten aan elkaar komen binnenkort online! Stay tuned!

Kitten laten wennen aan kinderen

Een kitten kan een hartstikke leuke vriend voor kinderen worden, maar katten en kinderen hebben wel goede begeleiding nodig. Helemaal jonge kinderen. Wees vanaf het begin wel erg duidelijk tegen je kinderen wat de regels zijn. Leer ze omgaan met een kitten.

Regels die je kunt stellen voor kinderen en katten:

  • Niet zelf de kitten oppakken.
  • De kitten niet storen als hij slaapt, eet of op de kattenbak zit.
  • Niet de kitten knijpen, slaan of laten vallen.
  • De kitten voorzichtig aaien (alleen over het kopje en de rug) en met de haren mee.
kitten laten wennen met slapen

Waar slaapt de kitten?

De eerste nachten kan de kitten piepen als hij alleen moet slapen. Vooral als het gewend was om bij zijn moeder met zijn andere broertjes en zusjes te slapen, kan het behoefte hebben aan warmte en gezelschap. Je kunt daarom overwegen om hem de eerste nachten in een bakje naast je bed te leggen (al heb je grote kans dat hij gewoon gezellig naast of op je in bed komt liggen.) Geen fan van dit idee voor lange tijd? Verplaats het bakje na een week naar de woonkamer.

Hoe lang moet een kitten wennen aan zijn nieuwe huis?

De wenperiode verschilt per kitten. De ene avonturier loopt binnen een dag rond alsof het altijd zijn paleis is geweest, maar de ander kruipt bang weg en durft enkel de ruimte te verkennen als er niemand in de buurt is. Zorg dat de eten- en drinkbakjes in de buurt van zijn schuilplaats staat en geef je kitten de tijd. Loopt de kitten piepend te zoeken (naar zijn soortgenoten)? Leid hem af met speeltjes!

Wanneer mag de kitten naar buiten?

Het is altijd goed om bij het ophalen van een nieuwe kitten of kat de poes een tijd binnen te houden. Laat hem wennen aan zijn huis, voordat je hem buiten op avontuur laat gaan. Houd de kitten minimaal vier weken binnen, voordat je hem naar buiten laat. In deze periode leert hij de geuren en geluiden van het huis goed kennen en weet hij waar hij terug naar toe moet gaan!

Tip: lees hier meer over een kitten of kat aanschaffen!

Met de tips in dit artikel helpen we je op weg en is je kitten laten wennen aan zijn nieuwe omgeving hopelijk zo gebeurd! Geef het vooral de tijd en ruimte om op een rustige manier kennis te maken met zijn nieuwe huisje. Poezen zijn wat dat betreft ook eigenwijze beestjes en zullen vaak in no time hun nieuwe huis omarmen.

Succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.