wat-mag-mijn-kat-eten-lijst

Wat mag een kat niet eten en wat mag mijn kat eten? Veel kattenbezitters betrappen meer dan eens hun kat erop iets buitenom hun etensbakjes te eten. Sommige katten zijn dol op het eten van hun baas, maar mogen lang niet alles hebben. Inmiddels heeft de redactie een hele lijst gegoogled en gecheckt met de dierenarts. Hieronder hebben we veelvoorkomende vragen over katten en wel of niet verboden voedsel voor je verzameld! Je kunt het maar weten wat je kat mag eten!

Wat mag mijn kat eten?: check gauw wat ze wel en niet mogen hebben

Mag mijn kat melk?

Hoewel een kat met een schoteltje melk een erg cliché beeld is, is melk niet goed voor je kat of kitten. Katten kunnen niet goed tegen lactose, waardoor dit de darm- en maag erg kan irriteren. Hoe ouder de kat, des te minder hij of zij er tegen kan. Resultaat? Irritaties en diaree. Katten vinden melk erg lekker, maar je kunt het dus beter niet geven.

Mag een kitten melk?

Kittens maken een start in het leven op moedermelk. Koeienmelk moet je niet aan kittens geven, omdat er lactose in zit en het niet de voedingsstoffen bevat die de kitten nodig heeft. Drinkt de kitten niet meer bij de moeder of is de moeder buiten beeld? Stem met de dierenarts af welke melk nu het meest geschikt is. Vaak hebben dierenartsen speciale melkpoeders die je kunt aanlengen en kunt geven. 

Mag mijn kat chocolade?

In de categorie “wat mag mijn kat eten?” hoort chocola er absoluuut niet bij! Als je kat chocolade eet, moeten alle alarmbellen afgaan. Katten mogen écht geen chocola en kan door de stof theobromine dat in chocolade zit erg giftig zijn. Daarbij is pure chocolade giftiger (omdat het meer van deze stof bevat), dan melk of wit. Heef je kat chocola gegeten of heb je het vermoeden dat dit zo is? Neem meteen contact op met je dierenarts. Geen chocola of chocoladepasta voor je kat dus!

Mag mijn kat kaas?

Sommige katten zijn er dol op: kaas! Het zijn echte kaaskopjes die maar wat graag azen op een plakje van je boterham. Helaas is kaas niet goed voor katten. Het is te zout en te vet. Net als met veel zuivelproducten van mensen is de lactose niet goed voor de darmen en maag van een kat en kunnen irritaties ontstaan. Het zout van de kaas kan bovendien op termijn de nieren aantasten. Een keer eten kan zeker, maar maak er geen gewoonte van.

wat-mag-mijn-kat-eten

Mag mijn kat vis?

Nog zo’n lekkernij waar veel katten dol op zijn: vis! Het zit niet voor niets verwerkt in veel soorten kattenbrokjes of zacht voer. Gelukkig mag je kat wel vis eten. Maar let er wel op dat het onbewerkt is én je niet teveel geeft. Veel mensen verkijken zich op porties. Een klein stukje is al gauw genoeg voor zo’n klein kattenlijf!

Mag mijn kat brood of een boterham?

Katten kunnen niet heel goed tegen granen. Hoewel ze wellicht maar wat verleidelijk naar je boterham kijken, kunnen je ze er beter niet aan laten wennen. Katten kunnen best een keer een hapje brood binnenkrijgen zonder dat er veel misgaat, maar het is dankzij het zetmeel en granen irriterend voor de maag en darmen en kan het bij regelmatig brood eten snel dik worden.

Mag mijn kat vleeswaren?

De meeste katten zijn van nature erge vleesfans. Het zit immers ook in hun natuur. Ze zullen daarom waarschijnlijk flink “aan” slaan, zodra ze iets van vleeswaren in het vizier krijgen. In principe kan het weinig kwaad, maar kijk uit met varkensproducten en erg gezouten vlees, zoals rookvlees.

Mag mijn kat zoet broodbeleg?

Zoet broodbeleg zoals jam of vruchtenhagel kan geen kwaad als je kat daar eens iets van heeft binnengekregen, maar het past niet op het dieet van de kat. Suikers zijn voor een mens ook niet de beste voedingsstof (in grote mate), dus je kunt je misschien wel voorstellen wat het voor zo’n klein kattenlijf doet. Maak hier dus zeker geen gewoonte van. 

wat-eet-een-kat-niet

Mag mijn kat groente?

De meeste katten hebben bijna geen groente nodig als essentieel onderdeel van hun dieet (overleg met de dierenarts). Zeker wanneer zij kattenvoer krijgen, krijgen ze al heel wat voedingsstoffen binnen. Katten mogen bepaalde groentesoorten hebben en andere juist niet. Let er ook op dat je de groente kookt; rauwe groente wordt niet goed verteerd. Katten mogen heel veel groentesoorten hebben, maar geef ze geen ui, champignon, prei, knoflook en bieslook en let op met groente uit de nachtschadefamilie (aardappelen, aubergine, tomaat en paprika). 

Mag mijn kat fruit?

Net als met groente, kan fruit een lekker uitstapje zijn voor de kat, maar is het geen essentieel onderdeel van het dieet. Dit komt omdat het vaak toch wat lastiger te verteren is. Katten mogen vrij veel soorten fruit eten, maar let op met druiven, rozijnen, citrusvruchten en kersen. Deze bevatten giftige stoffen voor katten.

Wat mag mijn kat eten? Hopelijk hebben we deze vraag zo wat beter beantwoord voor je. Heeft je kat iets gegeten waarvan je niet zeker bent of hij het mag hebben? Neem altijd contact op met je dierenarts om advies in te winnen!