zelfreinigende-kattenbak

Welke zelfreinigende kattenbak is het beste? (Tips + uitleg)

Een zelfreinigende kattenbak is een geweldige uitkomst voor kattenbazen die gemak wel kunnen waarderen. Niet meer dagelijks de kattenbak uitscheppen, wel een schone plek om de behoefte te doen voor de kat. De automatische kattenbak is een van de beste uitvindingen van afgelopen jaren als het aan ons ligt. Hoe kies je een goede zelfreinigende kattenbak? Waar moet je op letten? En hoe werkt het eigenlijk? We leggen het je uit in dit artikel en tippen de 6 beste zelfreinigende kattenbakken!

De 6 beste zelfreinigende kattenbakken

Wat is de beste zelfreinigende kattenbak? Logisch dat je een goede keuze wilt maken betreft de kattenbak voor jouw favoriete vachtvriend. Hieronder tippen we de 6 beste zelfreinigende kattenbakken van dit moment en leggen we aan je uit waarom dit zo’n goede keuze is!

omega paw zelfreinigende kattenbak

Omega Paw zelfreinigende kattenbak

Deze budgetvriendelijke automatische kattenbak klontert de behoefte samen en voert deze door hem te rollen af in een speciale lade. Het grote formaat maakt hem geschikt voor zowel grote katten als kittens.

> Bestel bij Bol.com

petree cube zelfreinigende kattenbak

Petree Cube zelfreinigende kattenbak

De Petree Cube zelfreinigende kattenbak is een fantastische bak voor kat én baasje. De app houd je precies op de hoogte wanneer de kattenbak toe is aan een nieuwe lading grind of de lade vol zit. Hij maakt automatisch schoon en beschikt over speciale sensoren om het schoonmaakproces optimaal en veilig uit te voeren. Ook bevat het een speciale anti-geur spray waardoor je nooit meer last hebt van nare geurtjes.

> Bestel bij Bol.com

petkit pura max zelfreinigende kattenbak

PETKIT Pura Max zelfreinigende kattenbak

Dankzij de 7 verschillende kleuren kies je met de PETKIT Pura Max zelfreinigende kattenbakken er precies voor dat hij in je interieur past. De app zorgt ervoor dat je precies in de gaten hebt wanneer je in actie moet komen om de boel te legen. Ook kun je de bak automatisch laten schoonmaken of zelf een schoonmaakbeurt inplannen.

> Bestel bij Bol.com

petree dome zelfreinigende kattenbak

Petree Dome zelfreinigende kattenbak

Petree maakt prachtige design kattenbakken die ook nog automatisch en veilig hun werk doen. Deze Dome staat prachtig in je interieur en zorgt ervoor dat je nooit meer last hebt van nare geurtjes. De kattenbak reinigt automatisch en bevat een speciale antigeur spray. Zodra je kat de bak verlaat, gaat hij direct aan de slag om de behoefte te klonteren en af te voeren in de speciale lade.

> Bestel bij Bol.com

litter robot 3 zelfreinigende kattenbak

Litter-Robot 3 Connect

De Litter-Robot 3 Connect voert de behoefte af in een speciale lade. De app vertelt je bovendien precies wat er gaande is, zodat je weet wanneer je de la moet legen of grit bij moet vullen.

> Bestel bij Bol.com

petlux zelfreinigende kattenbak

Petlux zelfreinigende kattenbak

De Petlux zelfreinigende kattenbak combineert hoogstaand design mét de juiste technische snufjes om het jou als kattenbaas een stuk makkelijker te maken. Bedien hem via het LED-scherm of de aparte app. Plan schoonmaakbeurten automatisch in of reinig op commando via de app. Met gezichtsweergave, luchtreiniging én kindbeveiliging.

> Bestel bij Bol.com

bome automatische kattenbak

BOME automatische kattenbak (+ app)

De slimme BOME automatische kattenbak neemt je alles uit handen en is met de app te bedienen. Het systeem verwijdert vuilte en plaatst het direct in een afvalzak.

> Bestel bij Bol.com

Wat is een zelfreinigende kattenbak?

Een zelfreinigende kattenbak – of automatische kattenbak – maakt zichzelf schoon. Super handig, want zo hoef jij niet dagelijks met je poepschepje paraat te staan en geniet je kat elk bezoek van een schone bak. Natuurlijk word je niet helemaal vrijgespeeld, want de bak moet verschoond worden. Wel is het een stuk minder intensief en dat maakt het deze investering meer dan waard!

Zoek direct naar een zelfreinigende kattenbak binnen jouw budget:

Leestip: de populaire en goedbeoordeelde Litter Robot 4 review!

Hoe werkt een zelfreinigende kattenbak?

Automatische en zelfreinigende kattenbakken zijn er in verschillende prijsklasse, zoals je misschien wel gezien hebt kun je er voor enkele tientjes tot een paar honderd euro een aanschaffen. Dat komt er omdat er onderling flink wat verschillen zijn. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook qua functionaliteiten. Zo kies je zelf de prijs/kwaliteit voor jouw budget.

Je hebt namelijk semi automatische kattenbakken en compleet zelfreinigende kattenbakken. Bij de semi automatische exemplaren worden de korrels met de behoefte (deels) gescheiden. Maar zal je zelf nog de uitwerpselen eruit moeten scheppen of zelf een bepaalde handeling handmatig moeten doen (zoals de bak omrollen) om de uitwerpselen te zeven. Een automatische kattenbak neemt dit proces compleet voor je uit handen en scheidt het vieze grit van het schone. Kost net wat meer, maar zorgt voor extra veel gemak!

Bekijk zelfreinigende kattenbakken van populaire merken:

Hieronder duiken we dieper in op de verschillen.

Verschillende soorten kattenbakken

Welke verschillende soorten kattenbakken zijn er? Vraag je je wellicht af. Om een goede keuze te maken welke bak het meest geschikt is voor jouw huishouden en levensstijl vind je hieronder de verschillende opties en bijbehorende voor- en nadelen!

Normale kattenbak

Op de normale kattenbak doet de kat zijn/haar behoefte en ga je zelf met het schepje aan de slag om de uitwerpselen eruit te halen. Aanbevolen is om dat elke dag of om de dag te doen, zodat de bak hygiënisch en netjes blijft. Ook zal je wekelijks even met een sopje er doorheen moeten gaan om nare geurtjes te voorkomen.

Voordelen

 • Goedkoop: de normale kattenbak schaf je voor een heel fijn prijsje aan en is daarmee een goede budgetvriendelijke optie.

Nadelen

 • Het kost iets meer moeite en tijd om deze bak schoon te houden.
 • Je krijgt sneller last van vieze geurtjes.
 • Het is minder hygiënisch.

Semi-automatische kattenbak

De semi-automatische kattenbak zorgt voor net wat meer gemak dan de normale kattenbak. Door een bepaalde handeling te doen, worden de uitwerpselen beter samengeklonterd en gescheiden in een aparte lade. Daardoor wordt het verschonen van de bak net wat makkelijker.

Voordelen van de semi-automatische kattenbak

 • Schoonmaken wordt net een stukje makkelijker, doordat de uitwerpselen gescheiden worden van elkaar.
 • Het is hygiënischer voor de kat (zie hieronder).
 • Minder snel last van geurtjes.

Nadelen van de semi-automatische kattenbak

 • Je moet nog wel zelf een bepaalde handeling doen om de uitwerpselen daadwerkelijk te scheiden. Denk aan een hendel draaien of de kattenbak omrollen. Mocht meneer of mevrouw net een grote boodschap doen terwijl jij weg bent, dan zul je het toch nog ruiken.

Elektrische zelfreinigende kattenbak

De elektrische kattenbak of zelfreinigende kattenbak neemt je alle gedoe uit handen en geeft je een extra stuk comfort in je huishouden. Door de uitgebreide functionaliteiten van de bak blijft de bak lekker schoon en leeg van binnen en voorkom je nare geurtjes. Fijn voor jou, maar zeker ook voor je kat!

Voordelen van de elektrische zelfreinigende kattenbak

 • Geen nare geurtjes meer in huis.
 • De uitwerpselen worden automatisch gescheiden naar een aparte ruimte.
 • De kattenbak maakt zichzelf schoon, waardoor jij minder vaak aan de bak – eh schoonmaak – hoeft. De frequentie waarop je de hele bak schoonmaakt neemt af. Natuurlijk moet je er nog wel af en toe een sopje doorheen halen en regelmatig de la met uitwerpselen legen.

Nadelen van de elektrische zelfreinigende kattenbak

 • De handelingen die het apparaat voor je uit handen neemt, kost natuurlijk wel stroom.
 • Sommige katten vinden de geluidjes en de handelingen die uit de bak komen na hun behoefte (te) spannend. Voor hen is een semi-automatische of normale bak relaxter. Door een zelfreinigende variant te kopen waarvan je het reinigingsproces zelf kunt inplannen of managen, kan je dit afvangen. Dan laat je de bak schoonmaken wanneer de kat niet in de buurt is.

Lees ook: welke kattenbak stinkt niet?

Voor wie is de zelfreinigende kattenbak perfect?

Dit type kattenbak is perfect voor de kattenbaas die wil investeren in comfort. De bak zorgt voor:

 • Gemak: de uitwerpselen worden snel van elkaar gescheiden, waar je kat je dankbaar voor zal zijn. Nu is hij/zij niet meer (helemaal) afhankelijk van jouw schoonmaakbeurten om op een schone bak de behoefte te doen.
 • Betere hygiëne: het scheiden van de uitwerpselen zorgt ook voor een betere hygiëne. De kattenbak blijft een wc voor poezen, zonder doortrekken. Katten kunnen ook kieskeurig zijn op hoe schoon hun bak is (en doen al dan niet ergens anders hun behoefte als het naar hun zin te vies is). Met dit type kattenbak investeer je in een betere hygiëne, zonder extra moeite!
 • Minder tot geen geurtjes: wat doe je tegen nare geurtjes uit de kattenbak? Hem op tijd verschonen helpt een boel. Zelfreinigende kattenbakken zijn perfect om vervelende geurtjes in huis tegen te gaan. De ruimte waarin de uitwerpselen worden gescheiden is vaak goed luchtdicht, waardoor je geen last krijgt van nare geurtjes.

Tot slot nog wat handige tips voor je aanschaf

Meer katten musthaves aanschaffen voor je favo vachtvriend? Bekijk ook onze tips voor:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.